Problem med fötterna orsakade av dåliga skor

gamla och slitna skor av typen boots

 

Dåligt utformade eller illa passande skor kan orsaka en mängd olika fotproblem, från milda besvär till mer allvarliga hälsotillstånd. Exempel på skor som kan ge problem är:

  • Klackskor
  • Ballerinaskor
  • Flip-flops
  • Platåskor
  • Sko med spetsig tå

Här är några av de mest vanliga problemen som kan uppstå på grund av dåliga skor:

1. Skavsår och blåsor

Dessa är två av de vanligaste fotproblemen orsakade av dåliga skor. Skavsår uppstår när skorna gnuggar mot huden, vilket orsakar smärta och inflammation. Blåsor är små vätskefyllda säckar som bildas på huden på grund av konstant friktion. De kan vara mycket smärtsamma och leda till mer allvarliga infektioner om de inte behandlas korrekt.

2. Hammartå och liktornar

Dåligt passande skor kan också leda till hammartå, ett tillstånd där tårna böjer sig i en onormal position. Liktornar är tjocka, hårda fläckar av hud som oftast utvecklas på tårna. De kan vara mycket smärtsamma och orsakas av tryck och friktion från skor som inte passar ordentligt.

3. Plantar fasciit

Plantar fasciit är inflammation i plantar fascia, det band av vävnad som sträcker sig från hälen till tårna. Detta tillstånd kan orsakas av dåligt stöd från skor, vilket leder till överspänning i plantar fascia. Plantar fasciit kan vara mycket smärtsamt och begränsa rörligheten.

4. Metatarsalgi

Metatarsalgi är smärta och inflammation i metatarsalbenen, de långa benen i framfoten. Det kan orsakas av skor som inte ger tillräckligt stöd, vilket leder till för mycket tryck på dessa ben.

5. Hallux valgus (snedställda stortår)

Denna deformitet, mer känd som "bunions", uppstår när stortån böjer sig mot de andra tårna, vilket skapar en bulge på sidan av foten. Hallux valgus kan orsakas av att man ständigt bär för trånga skor eller skor med höga klackar.

6. Neurom

En neurom är en tjockning av vävnaden runt en nerv, oftast mellan tredje och fjärde tån, som kan orsaka smärta, brännande känsla eller stickningar. Det kan uppstå på grund av tryck från för trånga skor.

Hur man undviker fotproblem

Välj skor med rätt passform: Skor bör vara tillräckligt rymliga för att ge utrymme åt tårna att röra sig bekvämt. Undvik för trånga skor som kan trycka och orsaka obehag. Skor bör vara tillräckligt breda för att ge stabilitet och undvika att tårna kläms ihop.

Stötdämpning och stöd: Välj skor med bra stötdämpning för att minska belastningen på fötterna. Skor med inbyggd fotbädd eller inläggssulor kan ge extra stöd och avlastning för fotvalvet och hälarna.

Välj rätt skomaterial: Skor tillverkade av flexibla och andningsbara material kan vara fördelaktiga för att undvika överdriven svettning och fuktighet. Läder och mocka är exempel på material som kan ge god luftcirkulation och minska risken för fotsvamp och dålig lukt.

Anpassa skorna till aktivitet: Skor som är specifikt utformade för den aktivitet du ska utföra kan bidra till att undvika skador. Till exempel, välj löparskor för löpning och promenadskor för promenader. Dessa skor har oftast egenskaper som är anpassade för den specifika aktiviteten.

Byt ut slitna skor: Skor som har blivit slitna och förlorat sin stötdämpning och stöd bör ersättas. Att fortsätta använda skor som är i dåligt skick kan öka risken för skador och fotproblem.

Att vara medveten om dessa faktorer och välja skor som passar dina fötter och dina behov kan bidra till att undvika de vanligaste fotproblemen som kan uppstå på grund av dåliga skor. Kom ihåg att det är viktigt att prioritera fotkomfort och välja skor som främjar god fotvård.

Tillbaka till blogg