Välja Rätt Sko: Storlek och Passform

 

Att välja rätt skor är en viktig del av fotvård och komfort, speciellt om du spenderar mycket tid på dina fötter. Här är några råd om hur man väljer rätt sko och storlek för att försäkra optimal passform och komfort.

 

Typ av Sko

Det första du bör tänka på är vilken typ av sko som passar för ditt ändamål. Om du ska vandra, behöver du ett par robusta vandringsskor. Om du ska springa, behöver du löparskor. Om du kommer att vara på fötterna hela dagen, kanske du behöver ett par skor som är speciellt utformade för att ge stöd och komfort.

Passform

När du har bestämt vilken typ av sko du behöver, bör du tänka på storleken och passformen.

1. Skons storlek: Skostorleken bör vara större än din faktiska fotlängd. Som en tumregel, bör det finnas en halv till en hel centimeter mellan änden på din stortå och skons framkant. Detta ger tillräckligt med utrymme för foten att expandera när du går eller springer.

2. Bredd: Tänk också på bredden av skon. Om skon är för smal kommer den att klämma på sidorna av foten, vilket kan leda till obehag och potentiellt skapa problem som liktornar och hammartår.

3. Hälen: Hälen ska passa snävt i skon. Om skon är för lös kan foten skjuta upp och ner när du går, vilket kan orsaka blåsor.

4. Bågstöd: Om du har höga bågar eller platta fötter, kan du behöva skor med extra bågstöd för att ge komfort och stöd.

 

Prova Skorna

När du provar skor, se till att du gör det senare på dagen. Fötterna tenderar att svälla under dagen, så detta kommer att ge dig en mer noggrann passform. Ta också med dig de strumpor du planerar att bära med skorna för att försäkra en korrekt passform.

Kom ihåg att även om en sko är snygg, om den inte passar rätt kommer den att skapa obekvämligheter och potentiellt fotproblem. Så ta dig tid att hitta rätt sko och rätt passform för optimal komfort och hälsa.

Tillbaka till blogg